Nem olyan egyszerű útra kelni, ha gyermekünk egy kicsit más, mint a többiek. Nem azért mert rossz, nem azért mert beteg, csupán azért, mert nem ehet meg mindent, amit mások (esznek). Egy anyukától állandó odafigyelést kíván gyermekének étkeztetése, ha laktóz érzékeny vagy lisztérzékeny, vagy bármilyen más ételallergiában szenved. Leterheli a mindennapokat a külön főzés, a speciális alapanyagok beszerzése, az állandó gondolkodás, hogy mi legyen az ebéd, a reggeli, a tízórai és a vacsora.
Beszélgettem anyukákkal, akik elmondták, hogy sajnos nekik gondot okoz a családi nyaralások, családi üdülések során, hogy olyan szállást vagy éttermet találjanak, ahol az ételallergiás problémát jól tudják kezelni.
Ebből kiindulva a mostani cikkemben az ételérzékenységek kezelésével kapcsolatban gyűjtöttem össze egy – két hasznos tanácsot. A családbarát szálláshelyeket tekintve örömmel állítom, hogy akik fontosnak tartják az ilyen jellegű problémák kezelését, fontos számukra minden vendég egészsége, azok szinte profi módon szolgálják ki a különféle ételérzékenységben szenvedő gyerekek és szüleik igényeit.
A közhiedelemmel ellentétben bármilyen étel allergizálhat, de nézzük meg, hogy melyek a leggyakrabban előforduló ételallergiák, intoleranciák a gyerekeknél:
- Földimogyoró, diófélék
- Tehéntej fehérje
- Laktóz
- Glutén
- Tojás
- Szója
(Statisztika forrása: Új Diéta 2014/4. szám 13-14.o.)
Laktóz- vagy gluténérzékeny a gyermeked? 8 praktikus kérdés a gondoskodó családi pihenés megszervezéséhez
Ilyen esetekre gyűjtöttem össze dietetikus segítségével azt a 8 kérdést, amit mindenképpen tegyél fel szobafoglalás előtt a szállodának, ha gyermeked ételallergiában szenved:
1. Biztosítanak-e mentes étrendet, és ha igen, milyen ételérzékenységet szolgálnak ki?
2. Van-e diétás szakácsuk?
3. Van-e dietetikus a szálláshelyen, akivel még az érkezés előtt lehet egyeztetni a menüt illetően?
4. Állandóan van diétás étel az étkezések során vagy előre kell rendelni?
5. Van-e bármilyen jelölése az ételeknek, amit az ételallergiában szenvedőknek (is) ajánlanak? Milyen jelölési rendszert használnak az étteremben?
6. Van-e felára a diétás étkezésnek?
7. Az étteremből ki lehet-e vinni ételt?
8. Hogyan garantálják a keresztszennyeződések kiküszöbölését?
Egy kérdést én is feltettem a dietetikusnak és választ is kaptam rá.
Kérdés: Hogyan kerülhetjük el, hogy az étkezések miatt kellemetlen meglepetések érjenek bennünket a szállodai tartózkodásunk alatt?
Válasz a dietetikustól: Jó hír, hogy egyre több szálloda figyel fel az allergiával/intoleranciával élő vendégeire, mégis, leginkább saját magad megnyugtatásáért érdemes kicsit több figyelmet fordítani a szervezésre. Érkezéskor lehetőség szerint érdemes a szálloda séfjével is egyeztetni. Amennyiben a szállodán kívül is szeretnél a családdal enni, érdeklődj előre a környékbeli vendéglátóhelyeknél arról, hogy vállalják-e és hogyan valósítják meg a mentes ételkészítést, ezen kívül legyen nálad otthonról vitt „vésztartalék” harapnivaló, ha mégis valami probléma merülne fel.
A cikk végén pedig ajánlok neked 3 családbarát szállodát, ahol garantáltan meg tudják oldani a nap bármely szakaszában ételallergiás gyermeked speciális étkezési igényeivel kapcsolatos kéréseidet. A következő cikkben részletesen be is mutatom őket, hogy milyen formában foglalkoznak az ételallergiás gyerekekkel és milyen segítséget nyújtanak a szülőknek a családi pihenés alatt.
Hotel Piroska**** - Bükfürdő
NaturMed Hotel Carbona****superior - Hévíz
Kolping Hotel Spa&Family Resort****superior - Alsópáhok
A cikk elkészítésében a szakmai segítséget nyújtotta: Bolgár Hedvig dietetikus