Nagycsaládos nyaralás, avagy hogyan utazzunk 4 gyerekkel nagycsaládos nyaralás, nagycsaládos utazás, nagycsaládos kedvezmény

facebook-családi üdülés.hu családi üdülés.hu utazási portál hírlevele

Nagycsaládos nyaralás, avagy hogyan utazzunk 4 gyerekkel

2016. nov. 14.

Álmosan, vidáman és lazán. A nagycsaládos nyaralás attól szép, hogy nincs egyetlen egyforma nap sem, egyetlen egyforma óra sem. Valaki a családból mindig előrukkol valamivel. Merre utazzunk, meddig aludjunk, mit együnk, hol játsszunk, mivel, mikor, mennyit és a ráadás kérdés, tud-e majd anyu és apu pihenni? Nagycsaládos nyaralás, avagy hogyan utazzunk 4 gyerekkel?

 

Nagycsaládos nyaralás, utazás 4 gyerekkel

Foto: pixabay.com

A nyaralás egy 6 fős nagycsaládban persze nem kell, hogy csak a problémákról, a nehézségekről és az ideg örlő percekről szóljon. Csupán hozzáállás kérdése. Tervezéssel nagyon sok mindent meg lehet már előre oldani. Ezért készítettem el a Vidám Család Üdülés – Tervezés c. e-book-ot, amit ajánlok szíves figyelmedbe. 

Ha tovább olvasol, megtudhatod, milyen alapvető kérdéskörök foglalkoztatják a nagycsaládos utazókat.

Mikor legyen az utazás?

Óvodás korú gyermekek esetében ez nem jelent gondot, hiszen pár nap kimaradás az óvodából nem okoz gondot. Maximum lemarad a színezésről, a játékról. Iskolás korú gyerekek esetében azonban már jól át kell gondolni, hogy egy-egy hét kimaradás milyen következményekkel jár. No persze nem kell rosszra gondolni, csupán arra, hogy az egy hét lemaradást hány hét alatt tudja bepótolni a gyerek.  Nem egyszerű a történet. Nagycsaládosok, így nem marad más, mint az iskolai szünetek.

Mi a kihívás egy nagycsaládos utazásban? 

A különböző életkorok és különböző érdeklődésű területek. Hatalmas tolerancia, türelem és rugalmasság szükséges egy ilyen utazáshoz. Ismerek olyanokat, akik azért nem utaznak el több napra a gyerekekkel, mert egyszerűen nem merik bevállalni azt, hogy a szabadság alatt lazítsanak és egy kicsit engedjenek a pórázon. Az otthoni rutin helyett teret kell engedni az egyéni szabadságra. De kérdezlek benneteket anyukák és apukák. Fel vagytok erre készülve? Szerintem igen, csak sok esetben nem mertek eltérni a megszokottól, mondván akkor elszabadul a pokol és az évek alatt felépített rendszer összeomlik. Ne féljetek átadni magatokat a pihenésnek és a szabadságnak! Nagycsaláddal is lehet stresszmentes a nyaralás.

Milyen program a nyerő?

Vannak azonnal bevethető, mosoly előcsalogató és mobilt feledtető mentőötlet. Bármikor bevethető. A siker garantált. Élményfürdőzés. A hosszabb vagy rövidebb családi nyaralás alatt a fürdőzés, mint program, egyszerűen telitalálat. Nincs olyan gyerek, aki ne szeretne csúszdázni, lubickolni és a víz alá bukni. Nagycsaládos szülők ilyenkor előnyben vannak. Elég a partról lesni a vizicsibéket, mert ez az a helyzet, amikor a nagyobb gyerekek minden szó nélkül szívesen vigyáznak kisebb testvéreikre. A vízben igazán ki lehet élvezni a sok testvér előnyeit. 

1. Csapatokat alkotva lehet labdázni a vízben

2. van kiről a medencébe ugrálni (még ha ezt a legtöbb élményfürdő, aquapark szabályzata tiltja is)

3. a nagyobb tesó megtanítja úszni a kistestvért – csak úgy, játékból

4. lehet „halacskázni”

Utazás közben újra gyerek, újra turista

A gyerekkel való utazás során vannak olyan helyek, amit felnőttként sosem járna be az ember. Pedig újra megélni a gyermeki létet, nagyon jó állapot. Például egy bringó hintózás, aranyásás a patakban, vagy felülni a Gyermekvasútra sosem jutna eszébe egy szülőnek sem programként. Ez a szépsége tehát annak, ha vannak gyerekeink. Rá vagyunk – jó értelemben - kényszerítve, hogy turisták, igazi felfedező utazók legyünk. Ezek azok a dolgok, amit sosem tapasztalnánk meg, ha nem lennének gyerekeink. 

Hova utazik szívesen egy nagycsaládos?

Akinek több gyereke van, az tudja, hogy ha nincsenek körülöttünk, akkor hiányoznak. Ha ott vannak velünk, akkor teret kell számukra biztosítani. Az utazás helyszíne szinte mindegy, csak lekösse mind a 4 vagy 5 (akár több) gyereket is. Mind érdeklődésben, mind pedig fizikailag vett szabadság vágyban. Valójában ha nyaralásról van szó, akkor szinte mindegy, hogy hol, a lényeg, hogy együtt lehessen a család. Beszélgetés, közös játékok, új ismeretek játékosan és apa-anya szeretete és belevalókészsége. Ez kell a jó nyaraláshoz. S itt mindegy, hogy hány gyerekkel utazik a család. Persze amikor a 4 gyerek között – például a legkisebb és legnagyobb testvér – több, mint 6 év korkülönbség van, akkor elég nagy a szórás a kedvelt programok tekintetében. Egy biztos: A szülő szervezőképességén nagyon sok múlik.

Hogyan szórakoztatják magukat a gyerekek az autóban? 

Autós játékokkal? Esetleg mobillal? Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy úgy, mint otthon, amikor éppen nem csinálnak semmit. Egy állandó harc, hogy távol tartsuk a gyerekeket az okostelefontól, de a hosszú út alatt ettől eltekintünk, ugye kedves szülők? A kicsi óvodásnál jól jöhetnek a játékok, a versek és az énekek. Néha pedig az alvás is segít abban, hogy ne unják meg a hosszabb utazást. (Az éjszakai utazásokat pont ezért kedvelik sokan.) A hosszabb, de nappali utazások során pedig többször meg kell állni és így nem csak elzsibbadt végtagjainkat nyújthatjuk ki, hanem gyerekeink is kizökkennek az okostelefonok fogságából és új ingerek érik őket, amiről akár fél órát is elbeszélgethetnek.

Több gyerek, több élmény, több kedvezmény

Ne legyél szégyenlős és használd ki a kedvezményeket! Spórolj és érezd jól magad a gyerekeid és férjed, feleséges társaságában. A nagycsaládos nyaralás miért ne lehetne pénztárcabarát is? Itt van például a Hungary Card turisztikai kártya, amivel az ország számos programját, látványosságát, szállást és éttermi szolgáltatást kedvezményesen – némely esetben ingyenesen – vehetsz igénybe.

Vásárolj te is Hungary Card kedvezménykártyát és nyaralj egész évben Magyarországon kedvezményesen! Kattints ide, de előtte jegyezd meg a kuponkódot: 33 000!

Hungary Card rendelés

Szerző: Sziné Horváth Beáta (a családi utazások élményszakértője, utazási tanácsadó)

Ha tetszett a cikk, és szeretnéd, hogy a következő családi üdülés megszervezése neked se okozzon gondot, akkor kérd a " Vidám Családi Üdülés " c. ingyenes e-book-ot! Tele tippel és ötlettel, hogy élményekkel teli és problémáktól mentes legyen a családi üdülés az idei évben (is) :-)


Pin It

20+1 Érdekesség a Balatonról

20+1 Érdekesség a Balatonról
Csatlakozz Te is!

Töltsd le most és legyél a Balatoni Élményklub tagja!