Tihany tavak, Belső-tó, Külső-tó

facebook-családi üdülés.hu családi üdülés.hu utazási portál hírlevele

Tihany tavai

Tihany tavai

A tihanyi táj szépségében három + 1 tó játszik fontos szerepet: a Balaton, a Külső-tó és a Belső-tó a Rátai-csáva. A félsziget beltavai érdekes jelenségek, mivel sem forrás, sem patak nem táplálja őket. Úgy alakultak ki, hogy a vulkáni kráter megtelt esővízzel. 

2013-05-24 2030-12-31

Hasznos és praktikus

kisiskolásoknak ajánlott 7-10 éves = gyermekbarát, felső osztályosoknak 10-13 éves = kamaszbarát, kamaszoknak 14-18 éves = kamaszbarát

állatbarát és természetkedvelő családoknak

A tihanyi táj szépségében három + 1 tó játszik fontos szerepet: a Balaton, a Külső-tó és a Belső-tó.

Sokan nem tudják, hogy Tihanyban a Külső- ill. Belső tavon kívül van egy harmadik kistava is, amely azonban csak erősen csapadékos évszakban tűnik fel. Ez pedig a Rátai-csáva. A félsziget beltavai érdekes jelenségek, mivel sem forrás, sem patak nem táplálja őket. Úgy alakultak ki, hogy a vulkáni kráter megtelt esővízzel. 

Tihany tavak, Tihany tavai, Családiüdülés.hu

Foto: tihanyinfo.com

A tavakról...

A Belső-tó közvetlenül a falu alatt található, csaknem kerek, víztükre nyílt. A Balaton szintjénél 26 m-rel magasabban helyezkedik el. Egykor gazdag növény- és állatvilágáról volt híres, ma kedvelt horgászterület.

A Külső-tó viszonylag sekély. Különösen gazdag, a vízhez kötődő rovarvilága, főként a szitakötők találhatóak meg nagyobb számban. A madárvilág szerelmesinek jó hír, hogy az utóbbi években a vörös gém is újra fészkel. Ősszel itt élnek a gémféléknek, mivel a sekély víz ideális e fajok vadászati módszereinek. A vonulás előtt gyakran 20-25 nagykócsag  is tartózkodik egyszerre a tavon.

A félsziget harmadik tava, az ún. Rátai-csáva, mely szintén egykori vulkáni kráterből keletkezett lefolyástalan medencében alakult ki. Nyár végére ez a kis tavacska is többnyire kiszárad. 

Családoknak azért ajánljuk, mert...

  • csodálatos látvány tárul elétek a tavakat látván
  • megismerkedhettek a különösen gazdag, a vízhez kötődő rovarvilágával is
  • kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellemes kiapcsolódást jelent

Hol és mikor nézheted meg mindezt?

2013. május 24. - 2019. december 31.

Pin It

Helyszín

Családbarát szállás

Gyerekbarát szállás
Családbarát szállás
Gyerekbarát szállodák

Itt minden a gyerekekért van.