Viselettörténeti Babamúzeum Keszthely

facebook-családi üdülés.hu családi üdülés.hu utazási portál hírlevele

Népviseletes Babamúzeum - Keszthely

Népviseletes Babamúzeum - Keszthely

A Múzeum nem csak egy egyszerű babakiállítás, hanem hazánk népművészetének olyan típusú kiállítása, amely a történelmi Magyarország tájegységeinek népviseletét is felsorakoztatja. A keszthelyi Viselettörténeti Babamúzeum Közép-Európa legnagyobb babamúzeuma. 

2014-05-01 2030-12-31

Hasznos és praktikus

kisiskolásoknak ajánlott 7-10 éves = gyermekbarát, felső osztályosoknak 10-13 éves = kamaszbarát, kamaszoknak 14-18 éves = kamaszbarát

lányos családoknak

A Múzeum nem csak egy egyszerű babakiállítás, hanem hazánk népművészetének olyan típusú kiállítása, amely a történelmi Magyarország tájegységeinek népviseletét is felsorakoztatja. A keszthelyi Viselettörténeti Babamúzeum Közép-Európa legnagyobb babamúzeuma. 

Keszthely Babamúzeum, Népviseletes Múzeum, Családi üdülés

A népviseleteik mellett a babákat iparos- és polgáröltözetbe is beöltöztették. Az ott lévő kerámia és porcelánfejű, -kezű és -lábú babákat textilből készült testek fogják össze. A kiállításon közel félezer baba látható, ebből csaknem 120 baba külön vitrinben van, ami egy erdélyi gyűjtemény. 

A Babamúzeum alapítói így írnak a tárlatról. Jobban megfogalmazni nem is lehetne, mi is vár rátok: 

"Nehezen lehet elmozdulni a gazdagon gyöngyhímzett kalotaszegi babacsodáktól és a hétfalusi csángók ünnepi öltözeteinek színkavalkádjától. A torockói párták mívességükkel, a csíki és a háromszéki, gyergyói, gyimesi, valamint kászoni ruhaköltemények színeivel, formáival, eredeti anyagaikkal ejtik bámulatba a látogatókat. A hétköznapi viseletek legmegkapóbb együttese a kászonújfalusi székely család öltözete. Közel 150 éves durva len- és kendervászonból készültek az öltözékek. A takarítólányon kicsiny fapapucs van, kezében felmosóvödör. A guzsaly előtt ülő nagymama, a mezőre igyekvő családfő egyszerű, szegényes öltözéke hűen érzékelteti a múlt munkás hétköznapjait. Újabb meglepetés akkor éri a látogatót, mikor felér a harmadik emeletre és nem az előző két szinten megcsodált babákat, hanem azok házait, templomait és gazdasági épületeit láthatja. A különleges fénytechnikával megvilágított épületegyüttesek a korabeli falvak hangulatát tükrözik. Itt találkozhatunk több mint három tucatnyi festett és faragott székelykapuval, mely a székelyföld lenyűgöző sajátja. Havasi szálák, köznemesi kúriák, csíki- és háromszéki fazsindelyes házak, Somogyból csökölyi nádfedeles porta, Nyitráról svábház, Fertődvidéki tornácos házak, szél- és vízimalmok, taposókutak 1:25 méretarányú - anyagában és formájában is hű - kicsinyítései teszik a látogatókat tér- és időutazóvá."

Ne hagyjátok ki!

 

A kultikus építészet is helyet kapott a kiállításon. Kisebbített formában is érzékelhetők a szatmári és máramarosi fatornyos templomok és haranglábak térölelő óriásai. A csíkkozmási erődtemplom védfalai

Hol és mikor nézheted meg mindezt?

8360, Keszthely Kossuth u. 11.

2014. május 01. - 2019. december 31.

Pin It

Helyszín

Családbarát szállás

Gyerekbarát szállás
Családbarát szállás
Gyerekbarát szállodák

Itt minden a gyerekekért van.