gyermekülés, utazás, KRESZ

Gyermekülés használata KRESZ szerint

2008. jún. 04.
Összegyűjtöttük a KRESZ szabályai szerint a gyerekek szállítására vonatkozó szabályokat, előírásokat - vagyis hogyan,miben utazhatnak gyermekeink az autóban, hogy biztonságos és szabályos legyen.

Az 58/2007. (III.31.) kormányrendelet már 2007. április 1-jétől módosította a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) a KRESZ-t, de egyes rendelkezései csak ebben az évb en (2008-ban) léptek hatályba. A biztonsági gyermekülésekkel kapcsolatosan a 48. paragrafus 5-7. bekezdése, illetve az R.1. sz. függelék II. fejezetének w. pontja rendelkezik.

Szabályok:
Elsőként egy magyarázat, mit is jelenten a KRESZ-ben a gyermekbiztonsági rendszer? Azokat a gyermeküléseket, melyek övvel rögzítetettek és nem gyárilag beszereltek.

A szabálymódosítás során két új fogalom került be: Integrált és nem integrált rendszerek

Integrált gyermekbiztonsági rendszer a "hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek", míg nem integrált gyermekbiztonsági rendszer az a "részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva - amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik - teljes gyermek biztonsági rendszert képez".

Ebben az új értelmezésben az ülésmagasító szerepe megkérdőjeleződik, s mivel nem veszi körbe a gyermek testét, nem minősül gyermekbiztonsági rendszernek.

Főszabályok:
Két 10 éven aluli gyermeket, ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági rendszer használata nem kötelező egy személynek kell tekinteni!

A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.

A gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A testsúlynak megfelelő jelöléseket feltüntetik a gyereküléseken is, a következő csoportba sorolás szerint:

0. súlycsoport: 10 kg testsúly alatt
0+. súlycsoport: 13 kg testsúly alatt
I. súlycsoport: 9-18 kg testsúlyig
II. súlycsoport: 15-25 kg testsúlyig
III. súlycsoport: 22-36 kg testsúlyig.
 

Első ülésen utazhat a gyermek:
A gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.

Első ülésben nem utazhat a gyermek:
Nem szállítható az első ülésen harmadik életévét betöltött, 150 cm-nél alacsonyabb testmagasságú gyerek, még gyerekülésben sem.

A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben (gyerekülésben) rögzíteni:

    ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);
     
    ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető;
     
    ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsi személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;
     
    ha a rendvédelmi szervek gépkocaijában vagy a mentő gépkocai betegellátó terében utazik;
     
    a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
     
    a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
     
    ha 3. életévét még nem töltötte be, és állva utazik az autóbuszban;
     
     ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.


A gyermeket gyermekülésben kell szállítani:

    Azokban a gépkocsikban, amelyek gyerekülés rögzítésére nem alkalmasak, 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, 3 évnél idősebb és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek is csak a hátsó ülésen utazhat.
    Kérdés: a régi típusú Trabantban és Kis Polskiban akkor egyáltalán nem szállítható 3 év alatti gyermek?
    A gyermekülés rögzítésére alkalmas gépkocsikban 3 év alatti gyerekek első és hátsó ülésen is kizárólag autósülésben utazhatnak (tehergépjárművekben is). Első ülésre csak akkor rögzíthetjük az autósülést - minden esetben a menetiránnyal ellentétes irányban-, ha az üléshez nincs felszerelt légzsák, vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták (kikapcsolták).
    3 év feletti, de 135 cm alatti gyermeket kötelező a hátsó ülésen, gyerekülésben szállítani, kivéve, ha ez a gyári kialakítás miatt nem szerelhető be - például nincs a hátsó üléshez tartozó biztonsági öv.
    135 és 150 cm közötti gyermek az első ülésen csak gyermekbiztonsági rendszerben szállítható, míg a hátsó üléseken akkor is, ha a biztonsági övvel megfelelően rögzíthető.

Ülés nélkül utazhat a gyermek

A 3. életévüket betöltött, legalább 135 cm magas gyerekeket a hátsó ülésen már elegendő a gépkocsiba szerelt biztonsági övvel rögzíteni (gyerekülés nélkül), ha az öv a testmagasságához igazodik és a gyerek biztonságosan beköthető. (Ilyenkor lehet jelentőségük az ülésmagasítóknak, ha a biztonsági övrendszer nem állítható.)

Nem kell továbbá gyerekülésben szállítani a gyerekeket a taxi hátsó ülésén, a mentő betegellátó terében, a menetrend szerinti autóbuszokon, illetve ha a gyerek a külön jogszabályban meghatározott, orvos által kiállított igazolással rendelkezik.