érdekességek utazással kapcsolatban

facebook-családi üdülés.hu családi üdülés.hu utazási portál hírlevele

Ez+az


Összesen: 1-45 / 45
Erdők hete Erdők hete lesz október 2-9. között a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpontban. Fedezd fel a természet kincseit és a Festetics Imre Állatpark lakóit Erdőbenővel. Hosszú séták, felhőtlen beszélgetések, mozgás egyszerre, aminek ráadásul még közösségépítő szerepe is van. Megbecsülni a csendet, a levelek halk susogásá és megérezni, ahogyan kitisztul a fejünk és lelkünk. 
Tihany és a madarak? Hosszú évek után most már a madárkutatók legnagyobb örömére is bebizonyosodott, hogy a tihanyi Külső-tó vizén megjelent egy új madárfaj, az üstökös réce. Aki arrafelé sétál, szerencsés esetben két szemével is láthatja majd őket a part mentén. Te ismered az üstökös récét? 
Amikor tavasz van, akkor mindenki megindul a zöldbe, vagyis kirándul, sétál, csak hogy minél többet legyen a szabad levegőn. Erdőbenő is ezt teszi Gyenesdiáson, akiről már többször is hallottál tőlem. Mit is csinál ilyenkor Erdőbenő? Jár-kel az erdőben, virágot szed és ...
A Balaton mit sem ér a benne úszó halak és a hullámokban ringatózó hajók és vitorlások nélkül. A Hableány nevő történelmi emlékhajót 2007-ben építették újjá, mely a Gróf Széchenyi Ödön által 1867-ben vízre bocsájtott és nemzetközi hírnévre is szert tett gőzyacht korhű mása. Te ismered a Hableány történetet és hogy, hogyan is került ki a gőzyacht a Világkiállításra?   
Nem tudom, hogy - szeretem-e vagy sem (inkább nem...)- faragjam-e vagy megegyem (inkább megeszem...)- kell-e nekünk egy idegen ünnep vagy sem (inkább nem...)De azt tudom,hogy...Egy kis szösszenet, gondolat a tökökről halloween-rőé, csak azért, hogy ma valami tökös hangulat is legyen a cikkeim között...
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy pályázat. Gyenesdiáson, a családbarát üdülőfaluban felépült lakhelye, igaz az csak a második otthona. Főhősünkkel ugyanis leginkább az erdőben találkozhatsz. Ő ott van az erdőben akkor, amikor a falevelek hullanak és a fák fázósan várják a tavaszt. Ott van akkor is, amikor az állatokat etetni kell, sőt, amikor a növényeket kell védelmeznie. A legjobban viszont azt szereti, amikor a gyerekekkel túrázhat és játszhat a természetben. Tudod-e, hogy kiről van szó? Tudod-e, hogyan született? 
Minden év szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját, jobban mondva a magyar népmese napját. Ebből az alkalomból csokorba kötve köszöntjük a tündéreket, királyokat, bölcs állatokat és a szegény parasztlegényt.Ha már családi üdülés, akkor természetesen ebből az alkalomból én egy olyan mesét választottam, ahol természetesen főhősünk mi mást is csinálna, mint utazik. Úszik a végtelen tengerben, megmássza az égig érő hegyet és bírkózik a medvével. Semmitől sem ijed meg, semmitől nem fél, hanem bátran nekivág az ismeretlennek. No de nem árulok el többet, olvassátok el a mesét és megtudhatjátok a kisegér kalandos történetét. Ünnepeljétek meg ti is a népmese napját, s legyen ez a mese szeptember 30-án az esti mese.
Búzna Dada, tatárok, harang - ez  mind Nyíregyháza legendájának egy-egy gondolata. Ha azt halljuk, hogy Nyíregyháza, akkor a harang biztos beugrik mindenkinek. A Nyíregyháza legenda is erre épül, sőt... Itt olvashatod el Nyíregyháza legendáját.
Amikor kisüt a nap és a nyári meleget mutatja a hőmérőnk is, akkor akarva akaratlanul a vízpart, a fürdőzés és napozás jut eszünkre. A gyerekek már a nyárra gondolnak, egyre nehezebb őket rávenni a tanulásra. Az igazi nyaralásra azonban még várni kell, de tervezni most kell! A vízimádóknak és strandkedvelőknek örömhír, hogy most már hivatalosan is megnyílt a strandszezon. Gondoltad volna, hogy Magyarországon 202 fürdő található, amelyek a turizmus szempontjából kiemelt szerepet töltenek be? A nyár azonban nem csak a fürdőzésről szól, hanem ... Szerinted mi nem hiányozhat a nyaralásról? 
Budapest, 2015. április 1. – A Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja alkalmából kortárs gyermekkönyvek írói látogattak a Gottsegen Kardiológia Intézetbe, hogy a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programhoz csatlakozva személyesen is megtapasztalják, milyen hatással vannak történeteik a beteg gyerekekre.  Mesés nap április másodika - pontosan 110 éve ezen a napon született ugyanis a nagy meseíró, Hans Christian Andersen. Tiszteletére a jeles dátumot 1967-ben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napjává nyilvánították. A világnap alkalmából a Pagony kiadó több szerzője, Both Gabi, Gévai Csilla, Vadadi Adrienn és Dániel András is csatlakozott a K&H gyógyvarázs programhoz, hogy történeteikkel elvarázsolják a kicsiket, akik így fájdalmukról megfeledkezve, a kórházi létből a mesék varázslatos birodalmába csöppenhettek. De hogyan is fogadták a gyerekek a meséket?  
A sport magasztos céljáért elvégzett edzésmennyiség és a sikeres versenyek következtében kialakul egy rendíthetetlen, hősöket példázó kép a sportolók többségéről. Hogyan lehetsz Te is hős?
Tavasszal több kis jövevény is érkezett a Veszprémi Állatkertbe: sörényes juh gidák, egy watussi borjú, szurikáták, és egy zsiráfborjú, valamint 5 kiskenguru is született.  
Zöld városok épülhetnek az ország arborétumainak összefogásából. Futurobi segít neked is, hogy a saját városodat felépítsd! Játssz online!
A sportoló, aki a testét intenzíven „használja”  szinte bármire képes annak fejlesztéséért. A jobb eredmény elérése hihetetlenül motíváló tud lenni a fejlődés hosszú fárasztó útján. A folyamatos fejlődés viszont kizárólag akkor lehetséges, ha alázattal párosul. Alázat a másik ember tapasztalatával, a szakember véleményével, vagy a téma forradalmárainak az újításaival szemben.
Ha egy sportoló az arany középúton van, akkor ami energiát és erőfeszítést „belerak” a teste a sportolásba, annyit vissza is kap a sport pozitív hatásai által. Ha a mérleg nyelve eltolódik a „túl sokat ad a test” iránya felé, akkor az egyensúlyi aranyos  állapot megbomlik…, jóval kevesebb lesz a „kap a test” oldal, sőt sérül a test és a lélek , meg minden …, ami a sportolót körülveszi, így a munka, a kapcsolatok, a magánélet stb.
Amikor a sportolás a hobby kategóriába tartozik, akkor még élvezetes a mozgás, jó érzés elvégezni, teljesíteni, boldogságot okoz minden alkalommal. Ez az állapot egy sokkal nyitottabb, befogadóbb helyzet a szigorú, tervszerűséggel, erős következetességgel végzett munkához  képest. A nyitottság legnagyobb előnye, hogy lehetőséget biztosít a változásra, mely kiindulása lehet a további feljődésnek.
Egyre többször edzünk együtt, kezdünk edzőtársakká válni, kezdünk mi is csodabogárrá válni… Sportoló közösségünk egyre nagyobb, szélesebb, egyre több, különböző munkájú és körülményű ember alkotja. A sportoló baráti körben rengeteg erő, erény és követendő minta van. 
A sportolás a feszültség levezetésének egyik hatásos módja, hiszen bármikor alkalmazható, nem kell hozzá sem orvosi beutaló, sem felírt recept, csak azt érezzük, hogy „ez most nagyon jól esett”. A sport igazi terápia, nem lenne rossz ötlet receptre felírni a munkahelyi stressz levezetésére, családi gondok megoldására, vagy párkapcsolati problémák átvészelésére. Társsal lenni, sportolni pedig igazi kikapcsolódás.
Minden második nap végzett 30 perces közepes intenzitású állóképességi tréning már 1-2 hónap után meghozza az alkalmazkodási folyamatot, azt a számos jótékony élettani és pszichológiai hatást amit a rendszeres fizikai aktivítás mellé kapunk ajándékba, bónuszként.
A kitartás és az akarat a sport leghíresebb jelszavai, melyek nagyon könnyen feszültségbe és görcsösségbe mehetnek át, tehát éppen elvesztik mindazt, amiért elkezdtük az egészet. Valamihez úton útfélen ragaszkodni, például egy korábbi időeredményhez, módszerhez végül zsákutcába vezet.
Az öröm, az élmény keresése a sportolás kapcsán kicsit ellensúlyozni fogja az élet minden területén elvárt eredménycentrikusságot. Jól érezni magunkat, magabiztosságot szerezni és szeretni, amit csinálunk pszichésen is fel fog tölteni bennünket, amellett, hogy testünk is meghálálja a rá fordított időt.
Kell lenni egy pillanatnak, amikor rájövünk, hogy testünk a mozgásra termett, az inaktív életet nem kedvelik az izmok, izületek, szalagok. A múltbeli eredmények újbóli átélése, az izgalmas mérkőzések tv előtti hangulata nem ugyanazt jelenti, mint ha mi is aktív cselekvői vagyunk a sportélménynek.
Januárban is számos népszokás kötődik ünnepeinkhez és a jeles napokhoz. Hogy csak kettőt említsünk ezek közül: január 6-án, vízkereszt napján általános szokás volt, hogy a katolikus papok a házakat is meghintették a szentelt vízzel – ez volt a házszentelés. Ezenkívül elterjedt népszokás volt a „csillagozás”, amikor gyerekek jártak körbe a faluban csillaggal a kezükben és a kis Jézusról szóló énekeket énekeltek. 
Vízimadarak ezrei csoportosulnak a Balaton egyre fogyatkozó nyílt vízfoltjain, a jég lassan birtokba veszi a vízivilágot. Vidranyomok szövik át a hófedte jégpáncélt. Ködös estéken megtévedt vadlúdcsapatok kereső gágogásától hangos a határ. 
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ország, amely a környező országokból nézve kicsit laposnak tűnt. Voltak hatalmas mezői, dombjai, hegyei is – vagy talán hegyecskéi, amik a szomszédoktól nézve amolyan puklik voltak.
A forgalomban lévő üdülési csekkeket lejáratukig, de legkésőbb 2012. december 31-ig lehet beváltani az ország több, mint 6000 elfogadóhelyén.
1989 óta Németországban minden évben megválasztják a Baum des Jahres-t, vagyis az év fáját. Ennek mintájára az Országos Erdészeti Egyesület (Dr. Bartha Dénes kezdeményezésével) 1996-tól már Magyarországon is szakmai javaslatok alapján kiválasztják az Év fáját, amely idén, 2011-ben a tiszafa lett.
2011-es év madarának a széncinegét választotta meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).  A  hazánk egyik legelterjedtebb énekesmadara, mindenhol költ, ahol mesterséges vagy természetes fészekodúkat talál. A széncinege megmutatja, hogy a lakosság részvétele a madárvédelemben meghozza eredményét, hiszen pont gyakorisága miatt nyerte el ezt a „kitüntető” címet.
A Tisza és környékének páratlan nyári látványossága a tiszavirágzás. Ez a kérészfaj manapság csak a Tisza és mellékfolyói alföldi szakaszán él, nem véletlen, hogy a tiszavirág a folyó szimbólumává lett. A rovar rajzása egyedülálló jelenség, mely minden évben június közepén látható- csupán pár napig.
Hogyan keletkezett a Balaton? Mi a története a tihanyi királylánynak és a kecskekörömnek? És melyik községhez kötődik a 40 halász legendája? Olvashatsz még a Rózsakő legendájáról és a világ legszebb kisasszonyáról, Lelléről.
Néhány hete a miskolci állatkertből új lakók érkeztek Veszprémbe. A 2 nőstény már látható a lámák melletti kifutón.  
A hőség nem csak az embereket, de az állatokat is megviseli. A Nyíregyházi Állatpark szerencsés helyzetben van, hiszen egy tölgyerdőben található, így az összes kifutóban van árnyékot adó fa, de természetesen az önitatók, s egyes állatoknál a dagonyázó helyek valamint medencék is rendelkezésre állnak.
A Tihanyi visszhang és a kecskekörmök regéje, Garay János mondája alapján. 
Ha már elolvastad Garay János a Tihanyi visszhang és a tihanyi kecskeköröm mondáját, akkor most egy mesét is találtunk neked.
Ha nem a mondáknak és a meséknek hiszünk, akkor a kecskeköröm valójában nem más, mint az agyagos földből a víz által kimosott kagylócsücskök.
Mi lehet ez? Egy apró kisállat, egy növény, vagy talán egy építészeti műemlék? 
Sobri Jóska a 19. század leghíresebb dunántúli betyárja volt. Apja Pap István kanász, aki a Sopron megyei Sobor faluból került át az Erdőd majorba, ahol valószínűleg Jóska fia született 1810-ben. Valószínüleg innen származik a Sobri ragadványnév.
Ünnepélyes keretek között 2010. március 3-án adták át a Kittenberger Kálmán Növény - és Vadasparkban a Kölyökdzsungelt, a fedett játszóházat.
Sajnos a közelmúltban búcsút kellett venni az állatkert egyik nagy kedvencétől, régi lakójától, Natasától, az ugyancsak szibériai tigris nősténytől. A látogatókat most már Szása fogadja.
Amiért ezt a rövid bemutatót feltettük oldalunkra, az azért van, mert érdekelt bennünket, hogy mi is a története azoknak a csaknem 7 millió éves famatuzsálemeknek, amelyeket a bükkábrányi lignitbányában találtak és most már az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területén láthatóak.
3 évi várakozás után párt kapott a Nyíregyházi Állatpark Broutille nevű törpevíziló lánya. A két éves kisfiú Dániából érkezett, és stílszerűen a Hamlet nevet viseli.
Nehéz napokon van túl Nala, a Nyíregyházi Állatpark három hónapos kisoroszlánja.
Idén is családi örömök érték a Nyíregyházi Állatpark fekete jaguár párját.
5 apróság született a gyűrűsfarkú makik családjába.
Összesen: 1-45 / 45
Pin It

Családbarát szállás

Gyerekbarát szállás
Családbarát szállás
Gyerekbarát szállodák

Itt minden a gyerekekért van.